Mijn partner en ik zijn lid van de zelfoogstboerderij ’t Lekkerland in Klein-Brabant. Aanvankelijk sloten we aan voor de lekkere biologische groenten, maar ondertussen weten we dat er veel meer te rapen valt. Op het veld vind je ook een momentje rust in de natuur, fijne contacten met medeplukkers en interessante babbels vol boerenwijsheid met boer Tim Meys en boerin Lies Vissers. We laten hen graag aan het woord over hun passie.
Dietlinde Wouters
Hoe werkt een zelfoogstboerderij juist?
Tim Meys: Onze boerderij volgt de CSA-principes, waarbij CSA staat voor Community Supported Agriculture: risicospreiding, ecologische landbouw en transparantie.
Wij telen het hele jaar door biologische groenten en onze leden betalen lidgeld om daar mee van te genieten. Het oogsten doen zij zelf, maar wij sturen aan: via een nieuwsbrief en het krijtbord op het veld communiceren we welke groenten oogstklaar zijn en hoeveel er geoogst mag worden.
Omdat onze leden aan het begin van het jaar betalen, wordt het risico gedeeld. Wij zijn als boeren zeker van een eerlijk loon voor ons werk. Als de oogst van een groente mislukt, wordt het risico niet door de boer alleen gedragen, maar ook door de tweehonderd leden. We beperken de risico’s wel door een gevarieerd aanbod te voorzien. Als één groente mislukt, zijn er nog negenenzestig andere soorten.
Lies Vissers: De afstand tussen consument en producent is klein en dat heeft veel voordelen. Doordat onze leden ons kennen en ons aan het werk zien, wordt er respectvol met de groenten omgaan. Kromme groenten krijgen zo ook een kans.
We streven ook transparantie na op verschillende vlakken. Onze plukkers zien hoe we werken en kunnen vragen stellen. Daarnaast zijn we ook transparant in onze boekhouding: we communiceren open over de kosten van onze werking en onze eigen lonen.
Lees verder op https://demens.nu/2025/01/29/inzetten-op-regeneratieve-landbouw/