header banner
© Yel Ratajczak
© Yel Ratajczak

TIM EN LIES OVER HUN ZELFOOGSTBOERDERIJ

Mijn partner en ik zijn lid van de zelfoogstboerderij ’t Lekkerland in Klein-Brabant. Aanvankelijk sloten we aan voor de lekkere biologische groenten, maar ondertussen weten we dat er veel meer te rapen valt. Op het veld vind je ook een momentje rust in de natuur, fijne contacten met medeplukkers en interessante babbels vol boerenwijsheid met boer Tim Meys en boerin Lies Vissers. We laten hen graag aan het woord over hun passie.

Dietlinde Wouters

Hoe werkt een zelfoogstboerderij juist?

Tim Meys: Onze boerderij volgt de CSA-principes, waarbij CSA staat voor Community Supported Agriculture: risicospreiding, ecologische landbouw en transparantie.

Wij telen het hele jaar door biologische groenten en onze leden betalen lidgeld om daar mee van te genieten. Het oogsten doen zij zelf, maar wij sturen aan: via een nieuwsbrief en het krijtbord op het veld communiceren we welke groenten oogstklaar zijn en hoeveel er geoogst mag worden.

Omdat onze leden aan het begin van het jaar betalen, wordt het risico gedeeld. Wij zijn als boeren zeker van een eerlijk loon voor ons werk. Als de oogst van een groente mislukt, wordt het risico niet door de boer alleen gedragen, maar ook door de tweehonderd leden. We beperken de risico’s wel door een gevarieerd aanbod te voorzien. Als één groente mislukt, zijn er nog negenenzestig andere soorten.

Lies Vissers: De afstand tussen consument en producent is klein en dat heeft veel voordelen. Doordat onze leden ons kennen en ons aan het werk zien, wordt er respectvol met de groenten omgaan. Kromme groenten krijgen zo ook een kans.

We streven ook transparantie na op verschillende vlakken. Onze plukkers zien hoe we werken en kunnen vragen stellen. Daarnaast zijn we ook transparant in onze boekhouding: we communiceren open over de kosten van onze werking en onze eigen lonen.

Lees verder op https://demens.nu/2025/01/29/inzetten-op-regeneratieve-landbouw/

BOERDERIJLEZING 'T LEKKERLAND MET LEZING VAN JOOST DESSEIN

In 2024 rondden we de crowdfunding voor 't Lekkerland af. Op zaterdag 22 februari bedanken we alle aandeelhouders, schenkers en vrijwilligers die dit project steunden met een rondleiding op 't Lekkerland, lekker eten en een boeiende lezing. Klinkt interessant, niet? Goed nieuws: ook jij kan erbij zijn! We reserveerden 20 plaatsen voor alle sympathisanten van De Landgenoten. 

In Klein-Brabant beheren Tim en Lies sinds 2013 't Lekkerland. Toen de eigenaar hun veld van 1,2 hectare wilde verkopen, werd de toekomst van hun boerderij plots onzeker en contacteerden ze De Landgenoten. Samen met de hulp kochten we deze grond intussen vrij. 

PROGRAMMA

  • In de voormiddag verwelkomen Tim en Lies ons op hun veld. Ze tonen ons het reilen en zeilen van hun zelfoogstboerderij. 
  • 's Middags staat er een kleurrijk vegetarisch buffet klaar, klaargemaakt door Joke van Kapitän. 
  • In de namiddag is professor Joost Dessein (UGent) te gast. Hij schetst de evolutie van de landbouw in Vlaanderen en geeft ons handvaten om samen een ander voedselsysteem te verbeelden. Welke landbouw willen we? Hoe bieden boerderijen zoals 't Lekkerland een oplossing? Moeten we echt kiezen tussen grootschalige en kleinschalige landbouw? Welke rol speelt omgroei (degrowth) binnen het voedselsysteem van de toekomst? Landbouwsocioloog Dessein gidst ons met zijn expertise door deze complexe vragen. 

 

PRAKTISCH

  • Datum: zaterdag 22 februari 2025, 10.30 -15.30 uur
  • Locatie: 't Lekkerland, grens Beukelbaan en Zeutestraat, Puurs-Sint-Amands // CC Binder, Forum 9, Puurs-Sint-Amands
  • Prijs: kies wat je betaalt: 15 euro (‘ik kan een lager tarief gebruiken’), 20 euro (normaal tarief), 25 euro (extra steun voor De Landgenoten)
  • Schrijf je nu in

module banners

HGV

iCagenda - Calendar