andersglobalisme

  • warning: Creating default object from empty value in /data/sites/web/vredesnieuwsbe/www/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'ID201170_drupa52'@'176.62.170.52' for table 'cache_filter' query: UPDATE cache_filter SET data = '<p>Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de oorlog in Irak geeft Hana Al Bayaty haar kijk op het verzet, de vluchtelingenproblematiek en de sociaaleconomische situatie van haar land. Hana Al Bayaty is een Iraakse/Franse filmmaker en was tot voor kort naast haar werk bij het Brussels-tribunaal een journaliste bij de wekelijkse editie van het Egyptische dagblad Al Ahram.</p>\n', created = 1544620610, expire = 1544707010, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:acb0d22c8da6ea610043149837c0e2e6' in /data/sites/web/vredesnieuwsbe/www/includes/cache.inc on line 112.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'ID201170_drupa52'@'176.62.170.52' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:1:{s:7:\"subject\";s:22:\"wereldnieuws_categorie\";}', created = 1544620610, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'aggregator:category-1:foliage:nl:r.1' in /data/sites/web/vredesnieuwsbe/www/includes/cache.inc on line 112.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'ID201170_drupa52'@'176.62.170.52' for table 'cache_filter' query: UPDATE cache_filter SET data = '<object width=\"200\" height=\"280\"><param name=\"movie\" value=\"http://www.solarwebserver.org/widgets/co2toaster.swf\" /><param name=\"allowFullScreen\" value=\"true\" /><param name=\"allowscriptaccess\" value=\"always\" /><embed src=\"http://www.solarwebserver.org/widgets/co2toaster.swf\" type=\"application/x-shockwave-flash\" allowscriptaccess=\"always\" allowfullscreen=\"true\" width=\"200\" height=\"280\"></embed></object>', created = 1544620610, expire = 1544707010, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:b241c7578acdcaa207b36d888779e6f8' in /data/sites/web/vredesnieuwsbe/www/includes/cache.inc on line 112.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'ID201170_drupa52'@'176.62.170.52' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:15:\"Upcoming events\";s:7:\"content\";s:363:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first last\">No upcoming events available</li>\n</ul></div><div class=\"ical-link\"><a href=\"http://vredesnieuws.be/event/ical\" title=\"Add this calendar to your iCalendar\"><img src=\"/modules/event/images/ical16x16.gif\" alt=\"Add to iCalendar\" /></a></div><div class=\"more-link\"><a href=\"/event\" title=\"More events.\">more</a></div>\";}', created = 1544620610, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'event:1:foliage:nl:r.1' in /data/sites/web/vredesnieuwsbe/www/includes/cache.inc on line 112.

Verslag vertoning “Landgrabbing”

De lange film “Landgrabbing” van Kurt Langbein deelt serieuze kopstoten uit.

“Landgrabbing” is het nieuwe kolonialisme

globaal lokaal

15.09.2010
Etc/GMT+1
globaal lokaal

Ontwikkelingssamenwerking, millenniumdoelstellingen, ‘het Zuiden’, NGO’s,...
Klinken deze termen u al vertrouwd in de oren? Of net helemaal niet maar u bent wel nieuwsgie- rig om er het fijne van te weten? Dan is deze reeks iets voor u!

De Tobintaks: de tijd lijkt er rijp voor, laten we er dan ook werk van maken

Sinds A. Turner, één van de belangrijkste spelers in de mondiale financiële wereld en de huidige voorzitter van de Britse regulator van alle financiële diensten in het Verenigd Koninkrijk (FSA), verleden week de knuppel in het hoenderhok gooide is de Tobintaks terug van weggeweest.

Syndicale verklaring van Londen

De internationale vakbeweging doet een oproep aan de beleidsverant-woordelijken van de G20 om, samen met andere landen en internationale instellingen, een strategie uit te werken, dit om eerst de crisis het hoofd te kunnen bieden en om daarna te werken aan een rechtvaardiger en duurzamer wereldeconomie voor de volgende generaties

http://www.vredesnieuws.be/node/261

Andersglobalisme als drager van alternatieven

Een tiental jaren geleden, met de opkomst van het “andersglobalisme” (op dat ogenblik in de internationale media vooral aangeduid als “anti-globalisme”, n.v.d.r.), hadden sommigen misschien gehoopt dat die beweging in een paar weken of enkele maanden de logica zou omkeren, die aan het werk was in wat de heersende opvattingen aanduidden als de ’mondialisering’.

waardig werk

Het beste middel tegen armoede is waardig werk. En dat begint met een fatsoenlijk loon.
Evident, zal je zeggen. En toch verdient de helft van alle werkende mensen in de wereld minder dan €1.50 per dag. Werken en straatarm blijven, dat klopt niet.
En zonder werk vallen is rampzalig. Wie zwanger, ziek of oud is, staat op straat zonder inkomen.
Werknemers hebben recht op waardig werk, op een fatsoenlijk inkomen en op sociale bescherming.
En ze moeten zich kunnen organiseren in vakbonden om die rechten te verdedigen.

Rechten van werknemers staan overal ter wereld onder druk. Werknemers worden al te vaak als een ‘onkost’ beschouwd, iets waarop je kunt besparen als het te duur is. Werknemers worden dus steeds kwetsbaarder en krijgen in vele landen niet het recht om hun stem te te laten weerklinken en het onrecht aan te klagen. Internationale solidariteit is broodnodig om ook in het Noorden goede lonen en arbeidsvoorwaarden te kunnen blijven afdwingen.
Daarom voeren we samen campagne voor het recht op waardig werk en op een leefbaar loon, voor iedereen!

geschiedenis marokko

Geschiedenis Marokko

De Berbers vormen de oorspronkelijke bevolking van Marokko. Het woord berber is afgeleid van het Griekse "barbaroi" en het latere Romeinse "barbari", dat minachtend voor vreemdelingen werd gebruikt ("barbaren").

De Berbers hebben met vele vreemde machten te maken gehad. Al voor onze jaartelling waren het de Feniciërs, die langs de kust van de Middellandse Zee handelsposten stichtten. Aan het eind van de 1e eeuw v. Chr. werd Marokko deel van het Romeinse Rijk. In de eeuwen daarna volgden de Vandalen en de Byzantijnen.

Aan het einde van de 7e eeuw rukten de Arabieren vanuit het oosten op. Aanvankelijk konden de Berbers zich met succes verdedigen, maar uiteindelijk werden ze onderworpen. De Arabieren bekeerden hen tot de islam en namen de Berbers op in de legers die Spanje veroverden.

In de 8e eeuw ontstond in Marokko de eerste islamitische staat onder sultan Moulay Idriss. Zijn zoon, Idriss II, stichtte de stad Fès en maakte het de hoofdstad van zijn rijk. Daarna zou de hoofdstad —onder verschillende dynastieën— nog vele malen wijzigen.

De Almoravieden maakten Marrakech d

"De volledige bevolking vormt het nationaal populaire verzet"

Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de oorlog in Irak geeft Hana Al Bayaty haar kijk op het verzet, de vluchtelingenproblematiek en de sociaaleconomische situatie van haar land. Hana Al Bayaty is een Iraakse/Franse filmmaker en was tot voor kort naast haar werk bij het Brussels-tribunaal een journaliste bij de wekelijkse editie van het Egyptische dagblad Al Ahram.

verhaal met image

Op 27 april vindt een fietstocht plaats in het kader van de campagne "Puurs Fairtrade gemeente".
Klik op bijgaande affiche

Tibet

Na tientallen jaren onderdrukking onder Chinees bewind, barstte frustratie van het volk van Tibet uit tot betogingen en rellen. Met de huidige aandacht voor de komende Olympische Spelen in China, vragen inwoners van Tibet veranderingen en steun hiervoor aan de wereld.

De Chinese regering verklaarde dat betogers die volharden "gestraft zullen worden". De leiders overwegen momenteel een beslissende keuze tussen een spiraal van geweld of overleg wat de toekomst van Tibet, en China, kan bepalen.

Wij kunnen deze historische keuze beïnvloeden -- China is bezorgd over zijn internationaal imago. De President van China, Hu Jintao, moet horen dat 'Made in China' en de naderende Olympische Spelen in Peking enkel succes kunnen hebben als hij de juiste keuze maakt. Maar om zijn aandacht te krijgen is een overvloed van wereldwijde reacties nodig-- en dit moet binnen 48 uur gebeuren.

De winnaar van de Nobel prijs voor vrede en geestelijke leider van Tibet, de Dalai Lama riep op voor kalmte en overleg: en heeft hiervoor de steun van de ganse wereld nodig. Klik NU hieronder om de petitie te tekenen-- en meldt dit zo vlug mogelijk aan zoveel mogelijk bekenden-- ons streefdoel is 1 miljoen stemmen voor Tibet:

http://www.avaaz.org/nl/tibet_end_the_violence/16.php

De economie van China is volledig afhankelijk van de "Made in China" uitvoer die we allemaal kopen, en de regering is erop belust om van de Olympische Spelen in Peking de geboorte van een nieuw China te maken, dat aanzien wordt als een wereldmacht. China is ook een land met veel verschillen, met een gewelddadig verleden en is terecht bezorgd over zijn stabiliteit-- sommige relschoppers vermoorden nodeloos onschuldige mensen. Maar President Hu moet inzien dat het grootste gevaar voor stabiliteit in China en ontwikkeling bestaat uit de aanhangers van een harde lijn die een stijgende onderdrukking aanhangen, en niet van burgers uit Tibet die dialoog en hervormingen zoeken.

We zullen onze petitie rechtstreeks afgeven aan Chinese afgevaardigden in Londen, New York, en Peking, maar het moet wel een enorm aantal zijn vooraleer we dit doen. Stuur daarom dit bericht door naar mensen uit uw adreslijst met wat uitleg waarom dit belangrijk is, of gebruik hiervoor ons 'tell-a-friend tool'-- dat beschikbaar komt na het tekenen van de petitie.

Het volk van Tibet leed tientallen jaren in stilte. Eindelijk is hun ogenblik aangebroken om te spreken-- we moeten hun stem helpen aanhoren.

Hoopvol en met achting,

Ricken, Iain, Graziela, Paul, Galit, Pascal, Milena, Ben en het ganse Avaaz team

PS - Er werd gemeld dat de Chinese regering de Avaaz website zou blokkeren na dit bericht, en dat duizenden Chinese leden van Avaaz niet langer zouden kunnen deelnemen aan onze acties. Peiling bij leden van Avaaz tijdens vorig weekend leerde dat meer dan 80% denkt dat het niettemin belangrijk blijft actie te voeren voor Tibet, ondanks dit mogelijk grote verlies van leden, als we denken dat de actie invloed zal hebben. Als we geblokkeerd worden, zal Avaaz de campagne van vrijheid op internet voor alle Chinezen helpen onderhouden, opdat onze leden in China ons ooit opnieuw kunnen vervoegen.

Hierna enkele links naar meer nieuws over de protesten voor Tibet en de Chinese reacties:
Elsevier: Protesten en repressie in Tibet houden aan
Algemeen Dagblad: Tibetanen geven zich over aan politie
De Morgen:Protesten en repressie in Tibet houden aan

--------------------------------

OVER AVAAZ

Avaaz.org is een onafhankelijke, non profit organisatie die wereldwijd actie voert en er voor zorgt dat inzichten en waarden van de wereldbevolking internationale beslissingen beïnvloeden. (Avaaz betekent "stem" in veel talen.) Avaaz ontvangt geen geld van overheden of bedrijven, en wordt geleid door een team vanuit Londen, New York, Parijs, Washington DC, Genève, en Rio de Janeiro.

Kijk ook eens naar onze Facebook en Myspace pagina's!

Je krijgt deze boodschap omdat je "NEW Plan for Iraq" ondertekend hebt op 2007-01-25 met het e-mailadres l.segers@pandora.be.
Gelieve avaaz@avaaz.org aan je adresboek toe te voegen om ervoor te zorgen dat Avaaz boodschappen aankomen. Om iets te veranderen aan je e-mailadres, taalkeuze, of andere persoonlijke informatie, klik hier: https://secure.avaaz.org/act/index.php?r=profile&user=e9cb16543ff423b98e.... . Klik hier om dit adres uit onze lijst te verwijderen

Internationale campagne teams in 3 continenten maken deel uit van Avaaz.org. We hebben kantoren in London, New York en Rio de Janeiro. Stuur alsjeblieft post naar ons kantoor in New York: 260 Fith Avenue, 9th floor, New York, NY 10001 USA

Inhoud syndiceren

transitie

aankondigingen

  • No upcoming events available

grotegeld

gastvrijegemeente

waar we de mosterd halen

Ideetje/weetje

'In ons kapitalistische systeem zit een weeffout: alle rijkdom komt in handen van een relatief klein groepje mensen terecht. Dat groepje, dat steeds meer land, bedrijven en grondstoffen bezit, is erbij gebaat dat de anderen consumeren. In plaats van die anderen meer salaris te geven om die consumptie te betalen, lenen zij hen geld uit - tegen rente. Zo vergroten zij hun eigen rijkdom, terwijl de rest meer schulden opbouwt. Dat systeem explodeert nu.'
Paul Jorion in De Standaard

De Wereld Morgen

Israël koloniseert, dexia financiert