Campuslezing | Laten we ons zelf dekoloniseren. Postkoloniale identiteit.

Primaire tabs

4 experten gaan met elkaar in gesprek en stellen zich de vraag hoe we vorm geven aan identiteit binnen de huidige context.

Wanneer: dinsdag 5 februari 2019, 14:00 tot 16:00

Waar: Muntpunt, Agora 0, Munt 6, 1000 Brussel

Prijs: € 5 (€ 4 voor Okra-leden)

Organisatie:

Hogeschool Odisee en KU Leuven Campus Brussel i.s.m. Okra Cultuur Brussel en Muntpunt

West-Europese samenlevingen hebben de neiging hun koloniale verleden te vergeten en erkennen zelden hoe kolonialisme doorleeft in het heden. Nochtans is deze erkenning noodzakelijk om het hoofd te kunnen bieden aan de systematische marginalisering van groepen op basis van kenmerken zoals huidskleur en geaardheid. Hoe vorm geven aan identiteit in een context als deze? Dat is de inzet van deze lezing, met een meervoud van invalshoeken, maar met één gedeelde ondertoon. En die klinkt als volgt: kolonialisme is lang niet zo ‘post’ als algemeen aangenomen wordt.

JAN VAN DEN BROECK is antropoloog en lector sociaal(-cultureel) werk. Zijn recente onderzoeksinteresse focust onder andere op de gevolgen van kolonialiteit in de hedendaagse samenleving, op de bijdrage van het sociaal werk aan de bestendiging van koloniale logica’s, vroeger en nu, en op de ontwikkeling van sociaal-agogische processen met oog op de dekolonisering van de discipline.

BLEDARTE is een tweetalig, feministisch en dekoloniaal collectief bestaande uit 9 vrouwen met een migratie-achtergrond. Dekolonisering staat bij hen centraal. Met hun collectief willen zij minderheden waarderen via kunst en cultuur.

SABINE INGABIRE is geboren in Rwanda en naar België gevlucht toen ze 4 was. Ze is columniste, freelance journaliste, mensenrechtenactiviste en public speaker. Ze behandelt thema’s als (on)recht, maatschappelijke problematieken en (zelf)liefde.

SOPHIE WITHAECKX is coördinator van RHEA, Center for expertise on gender, diversity and intersectionality aan de VUB. Haar onderzoeksinteresses betreffen eergerelateerd geweld, migratie, intersectionaliteit. Ze is co-auteur van Transmigratie en hulpverlening (Acco, 2015).

Inschrijven kan ter plaatse tussen 13:30 en 14:00 of via overschrijving.

Datum: 
dinsdag, 5 februari, 2019 - 14:00
Plaats: 
Muntpunt, Agora 0, Munt 6, 1000 Brussel​