Feed-aggregator

Nucleaire spreidstand van België?

MO-feed - vr, 22/09/2017 - 03:15

België zal, samen met Irak, de volgende twee jaar voorzitter zijn van de conferentie over het Kernstopverdrag. Tegelijk blijft België, samen met de andere Europese landen, het nieuwe Verdrag voor een Verbod op Kernwapens afwijzen. Zet België zich nu in voor een kernwapenvrije wereld, of niet?

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Elektrische bus rijdt 1700 kilometer zonder herlaadbeurt

MO-feed - do, 21/09/2017 - 10:18

Een elektrische bus van het type Catalyst E2 Max heeft een nieuw wereldrecord gevestigd door 1772,2 kilometer te rijden met één enkele laadbeurt.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Mogherini zet Trump op zijn plaats: atoomakkoord met Iran wérkt

MO-feed - do, 21/09/2017 - 04:09

Donald Trump lanceerde dinsdag een frontale aanval op het nucleair akkoord met Iran. Na een bijeenkomst van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, Duitsland, Iran en de EU, zette Federica Mogherini woensdagavond de puntjes op de i: het nucleair akkoord werkt, iedereen erkent dat, en dat is een belangrijk strategisch gegeven in de wereld van vandaag.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

‘Duurzame initiatieven in de kledingindustrie rammelen’

MO-feed - wo, 20/09/2017 - 11:30

Initiatieven van de kledingindustrie om kleding duurzamer te maken, rammelen. Dat zegt milieuorganisatie Greenpeace. De ‘circulaire economie’ die de EU voorstaat en waarbij hergebruik centraal staat, lost het intensieve gebruik van materialen niet op.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Ook in Bangladesh dreigt humanitaire crisis voor Rohingya

MO-feed - di, 19/09/2017 - 16:08

Tienduizenden Rohingya zijn verdreven uit hun thuisland Myanmar en proberen te overleven in de grensstreek van Bangladesh. Voedselschaarste en een gebrek aan schoon water zijn er hun deel. Het verhaal van het ‘minst gewenste volk op aarde’.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Klimaatverandering onder 1,5 graden ‘nog steeds mogelijk’

MO-feed - di, 19/09/2017 - 13:23

De klimaatdoelstelling tot 1,5 graden Celsius beperken is toch nog mogelijk. Dat is de conclusie van een nieuw klimaatonderzoek in Nature Geoscience. Het kan nog, maar dan moet er dringend actie worden ondernomen.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Marokko: leven op suikerwater tot het vrijheid of de dood brengt

MO-feed - ma, 18/09/2017 - 12:41

Na elf maanden protesteren, belandden ruim driehonderd Marokkanen in de gevangenis. Voor sommigen is hun eerste proces al achter de rug, anderen wachten nog op hun beurt. De belangrijkste processen staan nu voor de deur: die van leider Nasser Zafzafi, zijn rechterhand Nabil Ahamjik en hun vrienden.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Veiligheid verbetert in noordwesten Zuid-Soedan

MO-feed - vr, 15/09/2017 - 10:20

De veiligheidssituatie in het noordwesten van Zuid-Soedan is zodanig verbeterd dat mensen terugkeren naar huis. Dat zegt het hoofd van de VN-vredesmissie in Soedan, David Shearer.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Het dodelijke gevaar van twee mannen op een motor in India

MO-feed - vr, 15/09/2017 - 10:07

Op 5 september jongstleden maakten drie kogels een einde aan het leven van Gauri Lankesh. De 55-jarige journaliste kwam thuis van haar werk. Twee mannen onder een verkeershelm wachtten haar op, losten de schoten, en verdwenen op een motor in het verkeer van de Indiase miljoenenstad Bangalore.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Meer dan 25.000 soorten met uitsterven bedreigd

MO-feed - do, 14/09/2017 - 17:11

De rode lijst met bedreigde soorten telt nu al bijna 88.000 soorten, waarvan 25.062 met uitsterven bedreigd. Sommige daarvan waren tot voor kort nog alomtegenwoordig, zoals de Noord-Amerikaanse es en Afrikaanse antilopen.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Trucks met zeep, luiers en water onderweg naar Rohingya-kinderen in Bangladesh

MO-feed - do, 14/09/2017 - 15:20

Twee weken na de aankondiging dat Unicef extra noodhulp vrijmaakt voor Rohingya met jonge kinderen, zijn de trucks met schoon water en hygiënische producten onderweg naar het district Cox’s Bazar in Bangladesh. Dat meldt het VN-kinderfonds in een persbericht.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Falen van VN-missie in Centraal-Afrikaanse Republiek brengt duizenden mensen in gevaar

MO-feed - do, 14/09/2017 - 09:24

Verkrachting, marteling, plundering, moord en gedwongen ontheemding door rebellen van de Union pour la Paix en Centrafrique (UPC) zijn realiteit voor de bevolking in de regio Basse-Kotto in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

‘8 op 10 Vlamingen willen vluchtelingen helpen’

MO-feed - wo, 13/09/2017 - 13:59

Acht op de tien 10 Vlamingen willen vluchtelingen helpen. Dat blijkt uit een enquête van 11.11.11. Een meerderheid vindt ook dat politici het migratievraagstuk te negatief benaderen.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Liever op straat slapen dan de lange rit naar huis

MO-feed - wo, 13/09/2017 - 11:44

De megasteden in Latijns-Amerika zijn te groot geworden. Veel mensen die aan de rand van de stad wonen, zien de lange rit naar huis niet meer zitten en slapen dan maar op straat.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Landbouw heeft al derde van areaal uitgeput

MO-feed - wo, 13/09/2017 - 11:30

Elk jaar gaat 24 miljard ton vruchtbare aarde verloren. Dit terwijl de vraag naar voedsel blijft stijgen. Het risico op gewelddadige conflicten neemt daardoor toe. 

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Oostkust VS zinkt langzaam onder water

MO-feed - di, 12/09/2017 - 14:33

De Oostkust van de VS kampt niet alleen met een stijgende zeespiegel en steeds krachtigere orkanen. Uit nieuw onderzoek in Scientific Reports blijkt dat ze ook gestaag zinkt, tot 3 millimeter per jaar.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Bandenspecialist ontwikkelt fietsband van Russische paardenbloem

MO-feed - di, 12/09/2017 - 10:12

Bandenfabrikant Vredestein zoekt al jaren naar een alternatief voor het schaarse natuurrubber van de rubberboom. Die lijkt nu te zijn gevonden in de wortel van de Russische paardenbloem.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Eerste windmolenpark op zee afgebroken

MO-feed - ma, 11/09/2017 - 15:17

Het allereerste windmolenpark op zee is afgebroken. Het is versleten, zegt het Deense bedrijf achter het park. De turbines hebben hun opdracht vervuld: bewijzen dat offshore windenergie mogelijk is.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Salvadoraanse leerlingen leren rekenen in de groentetuin

MO-feed - ma, 11/09/2017 - 14:16

In El Salvador leren leerlingen rekenen in de groentetuin van de school. Het maakt de lessen interessanter en de schoolmaaltijden gezonder.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

FAO: wereld verliest strijd tegen honger

MO-feed - ma, 11/09/2017 - 12:14

Voor het eerst in een generatie gaat het wereldwijd bergaf met de strijd tegen honger. Een FAO-topman in Latijns-Amerika kondigde aan dat zijn organisatie hierover deze week alarmerende cijfers publiceert.

Categorieën: wereldnieuws_categorie
Inhoud syndiceren

transitie

aankondigingen

  • No upcoming events available

grotegeld

gastvrijegemeente

waar we de mosterd halen

Ideetje/weetje

'In ons kapitalistische systeem zit een weeffout: alle rijkdom komt in handen van een relatief klein groepje mensen terecht. Dat groepje, dat steeds meer land, bedrijven en grondstoffen bezit, is erbij gebaat dat de anderen consumeren. In plaats van die anderen meer salaris te geven om die consumptie te betalen, lenen zij hen geld uit - tegen rente. Zo vergroten zij hun eigen rijkdom, terwijl de rest meer schulden opbouwt. Dat systeem explodeert nu.'
Paul Jorion in De Standaard

De Wereld Morgen

Israël koloniseert, dexia financiert